Ořechový dort s jablečnou náplní a tvarohovým krémem
Ořechový dort plněný jablečným krémem s rumovými rozinkami. Zdobíme jablky, ořechy a meduňkou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
krém
na ozdobu
náplň
těsto
Postup přípravy
Vejce s cukrem a třemi lžícemi vody šlehejte asi osm minut.
Nasekejte ořechy.
Opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy.
Těsto vylijte do dortové formy s průměrem 26 centimetrů, vystlané pečicím papírem.
V troubě vyhřáté na 175 °C pečte dozlatova.
Korpus nechte vychladnout a vraťte zpět ho do dortové obruče.
Jablka oloupejte, vyřízněte jádřince a nakrájejte na plátky.
Spolu s jablečnou šťávou, cukrem, se skořicí a s citronovou kůrou (nastrouhanou z 1 citronu) dejte do hrnce a pět minut vařte.
Mezitím smíchejte dortové želé s pěti lžícemi studené vody.
Za stálého míchání ho přidejte k jablkům, směs vylijte na korpus a nechte vychladnout.
Rozinky pokapejte rumem.
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat.
Tvaroh vymíchejte s pomazánkovým máslem (nebo mascarpone), cukrem a rumem. Želatinu vyždímejte a rozpusťte v horké vodní lázni.
Želatinu vyždímejte a rozpusťte v horké vodní lázni.
Přidejte do ní tři lžíce tvarohového krému a poté směs vmíchejte do krému.
Přisypejte rozinky.
Vyšlehejte smetanu, přidejte do krému a rozetřete na jablečnou vrstvu.
Dejte na dvě hodiny do ledničky.
Mezitím umyjte jablko, odstraňte jádřinec, dužinu nakrájejte na plátky a dvě minuty duste na jablečné šťávě.
Dort ozdobte plátky jablek, oříšky a lístky meduňky.
Hodnotit recept: