Tvarohový koláč s citronovou aromem
Koláč z kakaového těsta s tvarohovou náplní s citrónovou kůrou, kysanou smetanou, bílkovým sněhem a šlehačkou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
náplň
Postup přípravy
Do prosáté mouky přidáme kakao, sůl, cukr a promíchejte.
Ztuhlé máslo nakrájejte a přimíchejte k sypké směsi.
Potom přidejte vejce, podle potřeby přilijte 50ml vlažné vody a vymíchejte hladké těsto.
Z vypracovaného těsto vytvořte kouli, zabalte ji do fólie.
Odložte na 30 minut do ledničky.
Odpočinuté těsto dejte mezi 2 papíry na pečení a vyválejte plát.
Plátem vystelte kulatou formu tak, aby těsto převyšovolo asi 1 cm přes okraj.
Oddělte bílky od žloutků.
Tvaroh umíchejte s kysanou smetanou, cukrem, se škrobovou moučkou.
Přidejte žloutky a citrónovou kůru. Vypracujte hladký krém.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
Ze smetany vyšlehejte šlehačku.
Smíchejte sníh se šlehačkou a jemně přimíchejte k tvarohové směsi.
Tvarohovou směs rovnoměrně rozetřete na těsto.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 60 minut.
V polovině pečení formu přikryjte papírem na pečení nebo alobalem.
Po upečení nechte koláč v troubě ještě 10 minut odpočívat.
Hodnotit recept: