Šachovnice
Moučník ze světlého a čokoládového těsta s vanilkovým aroma a vzorem šachovnice.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na formu
Postup přípravy
Zlehka vymastěte plech.
V misce vymíchejte máslo s cukrem do pěny.
Přimíchejte vanilkovou esenci nebo nastrouhanou pomerančovou kůru.
Postupně přidávejte mouku.
Vymíchejte měkké těsto. Prstami zpracujte zbytky mouky a všechno spojte do vláčné těsto.
Těsto rozdělte na dvě stejné části.
Do jedné části přimíchejte změklou čokoládu.
Obě poloviny těsta dejte samostatně vychladnot do ledničky na 30 minut.
Každý kus těsto rozválejte na obdélník o rozměrech 20x8cm a tloušce 3cm.
Tmavý plát jemně potřete rozšlehaným bílkem a položte na něj bílý plát.
Spojené pláty překrojte po délce na polovinu a jednu polovinu obraťte.
Boční část potřete bílkem a přiložte odkrojenou polovinu tak, aby se na průřeze vytvořila šachovnice.
Hranol těsta pokrájejte na tenké plátky.
Plátky poukládejte na plech tak, aby mezi nimi bylo dost místa (a neslepily se při pečení).
Pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Až plátky zpevní, nechte je několik minut vychladnot na plechu.
Poté je vyberte lopatkou na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Hodnotit recept: