Vánoční štola s marcipánem a kandovaným ovocem
Vánoční štola z kynutého těsta s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem. Plát těsta zavineme kolem válečku marcipánu. Upečenou štolu hojně pocukrujeme.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na potření
na formu
Postup přípravy
Rozinky namočte do rumu.
Do vlažného mléka přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobte droždí.
Nechte vykynout kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo.
Dále přidejte kvásek, špetku soli, zbytek cukru, kůru.
Vypracujte těsto.
Zapracujte do něj kandované ovoce, rozinky, mandle.
Přikryjte utěrkou a nechte vykynout.
Plech vymažte tukem.
Vykynuté těsto rozválejte, přeložte napůl.
Položte na něj váleček marcipánu, zaviňte.
Dejte štolu na plech a nechejte ještě chvilku kynout.
Štólu pečte asi 60 minut v troubě vyhřáté na 180 ° C.
Ještě teplou ji hustě posypejte práškovým cukrem.
Hodnotit recept: