Zelňačka
Slovenská zelňačka z kyselého zelí s uzeným masem, klobásou, houbami, sušenými švestkami a kysanou smetanou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Uzené maso umyjte.
Vložte ho do 500 ml vařící vody a maso pomalu uvařte.
Když je maso napůl uvařené, přidáme pokrájené kyselé zelí.
Vše uvařte doměkka.
Sušené hřiby namočte do teplé vody.
Švestky uvařte samostatně v malém množství vody doměkka.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Na tuku zpěňte cibuli, přidejte mouku.
Připravte světlou jíšku, do které zamíchejte mletou papriku.
Připravenou jíšku ihned zalejte vlažnou vodou a dobře promíchejte nejméně 5 minut.
Z polévky vyberte maso a pokrájejte jej na menší kousky.
Do polévky přidejte pepř, bobkový list, utřený česnek se solí a houby i s vodou, ve které se namáčely.
Polévku zahustěte jíškou a za občasného míchání vařte 25 minut.
Klobásu pokrájejte na tenké kolečka.
Nakonec do polévky přidejte uvařené švestky, klobásu, maso a smetanu.
Podle chuti osolte a krátce povařte.
Hodnotit recept: