Domácí majonéza | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Domácí majonéza

20 min. | příloha | 2 998 kJ/porce | Česká kuchyně | 4 porce | Vegetariánské jídlo

Lžíce majonézy na zeleninovém salátu  žádného dietologa nepobouří.

Výroba domácí majonézy z řepkového oleje a pečlivě oddělených žloutků sice vyžaduje trpělivost, ale výsledek stojí za to.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porce
2 ksvejce
300 golej řepkový

Postup přípravy

Čas přípravy: 20
1.

Na domácí majonézu si kupte kvalitní řepkový olej (olivový dodává majonéze příliš osobitou chuť) a čerstvá vejce z dobrého chovu.

2.

Příprava vyžaduje trpělivost. Dva pečlivě oddělené žloutky (nesmí v nich být ani "poutko" z bílku) lehce osolte.

3.

Našlehejte. Šlehací metla nebo elektrický šlehač s pomalým chodem se nesmí po celou dobu zastavit.

4.

Postupně přikapávejte ke žloutkům polovinu oleje (celkem ho budete potřebovat asi 300 g).

5.

Když hmota zhoustne a nestéká z metly, přidejte dvě lžíce octa nebo šťávu z půlky citronu.

6.

Dál šlehejte a tenkým pramínkem přilévejte zbytek oleje, dokud hmota znovu nezhoustne.

7.

Takto připravenou majonézu uchovávejte v ledničce maximálně tři dny. Pozor! Nesmí zmrznout, protože po rozmrazení by byla řídká.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g 1 porce
Energie 2 997,5kJ 2 997,5kJ
Bílkoviny 3,3g 3,3g
Tuky 78g 78g
Sacharidy 0,2g 0,2g
Cholesterol 145mg 145mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz