Německá vánoční štola
Německá tradiční vánoční štola z kynutého těsta plná rozinek, mandlí a kandovaného ovoce. Po upečení potřeme máslem, pocukrujeme a počkáme, až vychladne. Zabalíme ji do alobalu či fólie a necháme několik dnů odležet.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na potření
Postup přípravy
Droždí promněte v teplém oslazeném mléce.
Mouku osolte, promíchejte s cukrem.
Přidejte vzešlé droždí, rozpuštěný tuk, vejce.
Rozinky operte, osušte. Mandle oloupejte a nakrájejte nahrubo.
Kandované ovoce a kůru nakrájejte nadrobno.
K mouce přidejte rozinky, mandle, kandované ovoce, citronovou kůru a vanilkový cukr.
Vše zpracujte dohromady na tuhé těsto.
Těsto nechte 1 – 2 hodiny kynout.
Poté je znovu prohněťte a nechte další hodinu na teplém místě.
Pak je vyválejte na silný obdélníkový plát, potřete jej rozpuštěným máslem.
Po délce přeložte napůl a znovu nechte nakynout.
Nakynutou štolu upečte (cca 50 minut).
Ještě teplou potřete máslem a pocukrujte.
Jakmile vychladne, uložte ji zabalenou ve fólii nebo v alobalu do chladna a nechte několik dnů odležet.
Hodnotit recept: