Švestkový dort s likérovou šlehačkou
Koláč plněný švestkami povařenými se slivovicí a cukrem, potřenými šlehačkou s vaječným likérem a přelitý čokoládovou polevou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na formu
Postup přípravy
Z mouky, 3 lžic cukru, nakrájeného másla, soli a vejce vypracujte těsto.
Zabalte je do fólie a nechte půl hodiny proležet v lednici.
Koláčovou formu s průměrem 26 cm vymažte tukem.
Troubu předehřejte.
Dvě třetiny těsta rozválejte na kulatou placku; nejlépe vám to půjde, když těsto vložíte mezi dvě fólie.
Těsto přendejte do formy a na několika místech propíchněte vidličkou.
Na těsto položte papír na pečení, posypejte fazolemi a pečte asi 20 minut.
Švestky omyjte, vypeckujte.
Švestky několik minut povařte ve slivovici smíchané se 4 lžícemi vody a 100 g cukru.
Škrobovou moučku smíchejte s trochou vody, přidejte ke švestkám a ještě chvíli povařte.
Dochuťte skořicí a nechte zchladnout.
Ze zchladlého těsta odstraňte pečicí papír i s fazolemi.
Na dno navrstvěte švestky.
Šlehačku ušlehejte se ztužovačem a se 2 lžícemi cukru, přimíchejte vaječný likér.
Šlehačku naneste na švestky a uhlaďte.
Povrch dortu ozdobte rozpuštěnou čokoládovou polevou.
Dejte vychladit.
Hodnotit recept: