Rýžový nákyp s jahodami
Lehký dezert z rýže, citronové a pomerančové šťávy, zjemněný smetanou a ovoněný rumem, se hodí i jako hlavní chod.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na formu
Postup přípravy
Citron a pomeranč ostrouhejte a vymačkejte šťávu.
Smíchejte rýži a mléko spolu s citronovou a pomerančovou kůrou a se špetkou soli.
Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi půlhodiny.
Jahody omyjte, očistěte a podle velikosti rozkrojte nebo ponechte v celku.
Máslo rozpusťte na mírném ohni.
Přidejte k němu cukr krystal, 2 lžíce horké vody, citronovou a pomerančovou šťávu,
Nechte přejít varem a přidejte rum.
Vmíchejte do rýže.
Zjemněte smetanou a rozdělte do zapékacích misek vymazaných máslem nebo do jedné větší mísy.
Navrch rozdělte jahody a posypejte hnědým cukrem.
Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud povrch nezezlátne.
Hodnotit recept: