Marinovaný vepřový bůček
Tenhle bůček má zlatavou kůrčičku a rozhodně by byla chyba nesníst úplně všechno, co dostanete na talíř.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na potření
Postup přípravy
Plát vepřového bůčku očistěte a kůži hustě propíchejte jehlou. Ve velké nádobě promíchejte sůl s cukrem, drceným kmínem, pepřem a tymiánem.
Maso vložte do nádob kůží dolů, krabici uzavřete, několikrát protřeste a nechte v chladu do druhého dne marinovat. Na potírání si připravte směs z oleje, vína a brusinek. Vše za stálého míchání prohřejte, aby se směs spojila.
Odleželé maso omyjte, osušte, vložte do pekáče kůží dolů a zakryjte poklicí nebo alobalem. Marinovaný bůček pečte zvolna při 120 stupních C asi 2,5 hodiny.
Po hodině a půl pečení maso obraťte, podle potřeby podlijte malým množstvím vývaru, opět zakryjte a pečte další hodinu.
Pak bůček odkryjte, odstraňte vypečené sádlo, kůži propíchejte a přilijte trochu vývaru. Zvyšte teplotu na 220 stupňů a pečte za občasného potírání ochuceným olejem asi 15-20 minut do zlatohněda.
Marinovaný vepřový bůček nakrájejte na plátky a podávejte se šťouchanými brambory a nakládanou zeleninou.
Hodnotit recept: