Tradiční české makové buchty
Kynuté buchty plněné makovou náplní smíchanou s rumem, skořicí, cukrem a badyámem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
náplň
těsto
Postup přípravy
Cukr rozpusťte v mléce a lehce zahřejte (v mikrovlnné troubě 30 sekund).
Rozdrobte droždí a nechte kynout, dokud nevznikne z droždí "pěnová čepice", vysoká 1 až 2 cm.
Smíchejte suroviny na těsto a kvásek (tuk můžete rozehřát, lépe se sním pak pracuje).
Vypracujte hladké těsto, nejlépe pomocí ručního šlehače s hnětacími metlami a nechte kynout, dokud těsto dvojnásobně nezvětší objem.
Mák povařte v mléce a přidejte cukr, vařte asi 25 minut, dokud nezměkne.
Nechte vychladnout a dochuťte mletou skořicí, rumem a drceným badyánem.
Po vykynutí rozdělte těsto na 15 přibližně stejně velkých kousků.
Z každého kousku na dlani vytvořte placičku a do ní umístěte makovou náplň.
Kraje spojte a stlačte k sobě a touto stranou položte na vymaštěný pekáč, ze stran buchty ještě pomastěte, aby se po upečení neslepily.
Buchty pečte v troubě vyhřáté na 160 °C.
Hodnotit recept: