Kuřecí maso s chřestem a holandskou omáčkou
Fantastický oběd nebo večeře. Tohle jídlo vás určitě dostane!
Autor receptu: Redakce
Ingredience
omáčka
Postup přípravy
Osolená kuřecí prsa osmahněte z obou stran na oleji, přemístěte je do pekáčku a podlité pečte při 160 °C asi 15 minut. Mezitím připravte omáčku: kovovou mísu postavte na hrnec s trochou vody (dno mísy se nesmí dotýkat hladiny). Vodu nepřivádějte k varu, musí jen mírně probublávat.
Do mísy nalijte víno, a až se trochu prohřeje, opatrně do něj zašlehejte žloutky. Pokud budete mít pocit, že mají tendenci se srazit, mísu z lázně přeložte na podložku a chvíli šlehejte bez zahřívání, pak ji opět vraťte na lázeň. Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří hustá a lesklá pěna.
Mísu sejměte z ohně, do pěny zašlehejte přepuštěné máslo a omáčku nakonec dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Mísu překryjte fólií a přemístěte ji do tepla.
Chřest uchopte na obou koncích a ohněte ho, sám praskne asi 2 až 3 cm od dřevnatého konce.
Dřevnatou část odložte, zbylý bílý oloupejte (mladý zelený neloupejte, u staršího loupejte jen spodní třetinu), v zeleninovém vývaru ho povařte (zelený 2 až 5 minut, bílý 5 až 8 minut) a přelijte ledovou vodou.
Talíře nahřejte, chřest na ně rozložte, přelijte ho omáčkou a navrch naaranžujte maso nakrájené na plátky. Pokrm posypejte nasekanou petrželkou.
Hodnotit recept: