Chřest s vaječnou mimózou
Milovníci chřestu nebo ti, kteří rádi experimentují, určitě nepohrdnou tímhle neobvyklým receptem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Chřest umyjte, dolní části oloupejte a případně odřízněte dřevitou část. Stvoly narovnejte tak, aby byly hlavičky v jedné rovině a svažte je dohromady.
Do úzkého hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte sůl, lžišku cukru, máslo a svazek do ní vložte, pokud možno tak, aby stál vertikálně. Nemáte-li úzký hrnec, vařte chřest vodorovně v širokém. Zelenému stačí 6 - 8 minut.
Jakmile je uvařený, sceďte vodu, odstraňte šňůrky a okamžitě chřest hoďte do ledové vody, nejlépe s kousky ledu, aby nezhnědl a zůstal krásně zelený.
Z dobře omytého chemicky neošetřeného citronu si nastrouhejte 1/4 lžičky kůry a dejte si ji stranou. Do misky vymačkejte 1 polévkovou lžíci šťávy, přidejte olivový olej, ocet, cukr, nasekanou pažitku a podle chuti sůl a pepř.
Zálivku dobře rozšlehejte. Chřest naservírujte na talíř, pokapejte zálivkou a posypejte nahrubo nastrouhaným vajíčkem. Nakonec ještě dochuťte nastrouhanou citrónovou kůrou.
Hodnotit recept: