Bavorské kolenáče
Tyhle legrační koblihy se smaží od Bavorska po Tyrolsko a podle tradice se těsto na ně vytahuje přes koleno.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na obalení
Postup přípravy
Droždí rozdrobte do menší mísy, zasypejte ho lžičkou cukru, zalijte teplým, ale ne horkým mlékem, a nechte na teplém místě 10-15 minut bobtnat.
Do velké mísy prosejte mouku se solí, přidejte 50 g cukru, kůru, vejce a změklé máslo.
Přidejte vzešlý kvásek a zpracovávejte, až vznikne lehké těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky.
Nechte ho zakryté kynout aspoň 30 minut nebo až se jeho objem podstatně zvětší.
Pak těsto na pomoučené ploše vyválejte na tloušťku 1 cm a vykrojte z něj kulaté placky o průměru 7 cm. Ty pak vytahujte dlaní nebo skutečně přes pomoučené koleno tak, aby uprostřed byly placky tenké a na okrajích silnější.
Zakryté je nechte kynout 30 minut. Pak placky ještě jednou vytáhněte, smažte je v oleji nebo sádle a ještě horké obalujte ve skořicovém cukru.
Hodnotit recept: