Svíčková na smetaně
Poctivá česká omáčka s dobře prošpikovaným pomalu pečeným hovězím masem se hodí pro dny všední i sváteční.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle chuti
Postup přípravy
Maso očistěte, osušte a prošpikujte slaninou. Pak ho osolte a opepřete.
Zeleninu oškrábejte a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
Maso dejte do pekáče, přidejte zeleninu, koření a vše zalijte vychladlým rozpuštěným máslem. Pekáč nechte v chladu do druhého dne.
Pak vše podlijte vývarem a maso se zeleninou pečte asi 5 hodin v troubě předehřáté na 170 °C.
Maso vyjměte, ze zeleniny odstraňte bobkové listy a kuličky koření. Přidejte brusinky a vše rozmixujte.
Smetanu smíchejte s moukou a zašlehejte ji do omáčky. Vmíchejte zakysanou smetanu a omáčku krátce povařte.
Podle chuti ji ještě osolte, opepřete a přidejte šťávu z citronu.
Omáčku podávejte s nakrájeným masem, knedlíkem a terčíkem (plátek citronu, brusinky a šlehačka).
Hodnotit recept: