Rybí polévka s bílým vínem a rajčaty | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Rybí polévka s bílým vínem a rajčaty

...

Netradiční decentní polévka populární food blogerky Veroniky Kokešové alias Koko chutná nejen milovníkům, ale i odpůrcům rybích polévek.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porci
300 gryba
1 kscibule kuchyňská
50 gmrkev
50 gceler
50 gfenykl čerstvý
50 gpetržel kořenová
0,5 kspórek i s natí
3 stroužekčesnek
3 polévková lžíceolej olivový
4 polévková lžícepyré rajčatové
2 ksrajčata
3 listlist bobkový
0,5 lžičkasemínka fenyklu
100 mlvíno bílé
8 kslusk fazolový
1 špetkašafrán

podle chuti

sůl
pepř černý mletý
tymián čerstvý

Postup přípravy

Čas přípravy: 20
Čas vaření/pečení: 50
1.

Očistěte všechnu zeleninu. Z každého druhu odeberte asi třetinový vzorek reprezentativního vzhledu. Pokrájejte je na kousky o velikosti sousta a nechte si je na závěr do polévky. Totéž udělejte s fazolovými lusky, do základu je nepoužijete.

2.

Zbytek strouhatelné zeleniny (mrkev, celer, fenykl, petržel) nastrouhejte, rajčata nakrájejte na kousky, pórek na kolečka. Česnek oloupejte a rozmáčkněte plochou stranou nože. V dostatečně vysokém hrnci rozehřejte lžíci oleje a orestujte na ní nastrouhanou zeleninu.

3.

Přidejte koření, protlak, rajčata a česnek. Zamíchejte, po dvou minutách přilijte víno a nechte odpařit alkohol. V tu chvíli můžete (ale rozhodně nemusíte) přihodit rybí odřezky, je-li jich libo.

4.

Přilijte do základu 1,2 l vařící vody. Zakryjte a vařte asi 30 minut na mírném plameni. Ke konci vaření vedle v hrníčku rozmíchejte šafrán v troše horké vody a počkejte s ním.

5.

Polévku přeceďte přes sítko a vymačkejte tekutinu nebo část zeleniny propasírujte. Tohle rozhodnutí vás posune na požadované místo na škále mezi vývarově tekutou a mírně zahuštěnou polévkou. Po tomhle kroku ještě přidejte šafrán s horkou vodou, dodá polévce nádherně zlatavý odstín a ještě několik minut povařte.

6.

A je čas ochucovat – polévka by už měla být dostatečně kyselá, možná je třeba trochu dosolit, opepřit a je to komplet. Čeká vás už jen jedno zásadní rozhodnutí, a to, zda chcete mít v polévce rybu a zeleninu opečené na oleji, nebo uvařené v polévce. Zeleninu vařte nebo opékejte asi 10 minut, rybě postačí 4 minuty. Jako první proto zpracujte zeleninu, která už na vás netrpělivě čeká. Teprve chvíli před koncem přidejte i rybu.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g Celkem
Energie 367,4kJ 3 633,1kJ
Bílkoviny 1,5g 14,4g
Tuky 5,2g 51,5g
Sacharidy 7,4g 73,2g
Cholesterol 0mg 0mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz