Rybí polévka s bílým vínem a rajčaty
Netradiční decentní polévka populární food blogerky Veroniky Kokešové alias Koko chutná nejen milovníkům, ale i odpůrcům rybích polévek.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle chuti
Postup přípravy
Očistěte všechnu zeleninu. Z každého druhu odeberte asi třetinový vzorek reprezentativního vzhledu. Pokrájejte je na kousky o velikosti sousta a nechte si je na závěr do polévky. Totéž udělejte s fazolovými lusky, do základu je nepoužijete.
Zbytek strouhatelné zeleniny (mrkev, celer, fenykl, petržel) nastrouhejte, rajčata nakrájejte na kousky, pórek na kolečka. Česnek oloupejte a rozmáčkněte plochou stranou nože. V dostatečně vysokém hrnci rozehřejte lžíci oleje a orestujte na ní nastrouhanou zeleninu.
Přidejte koření, protlak, rajčata a česnek. Zamíchejte, po dvou minutách přilijte víno a nechte odpařit alkohol. V tu chvíli můžete (ale rozhodně nemusíte) přihodit rybí odřezky, je-li jich libo.
Přilijte do základu 1,2 l vařící vody. Zakryjte a vařte asi 30 minut na mírném plameni. Ke konci vaření vedle v hrníčku rozmíchejte šafrán v troše horké vody a počkejte s ním.
Polévku přeceďte přes sítko a vymačkejte tekutinu nebo část zeleniny propasírujte. Tohle rozhodnutí vás posune na požadované místo na škále mezi vývarově tekutou a mírně zahuštěnou polévkou. Po tomhle kroku ještě přidejte šafrán s horkou vodou, dodá polévce nádherně zlatavý odstín a ještě několik minut povařte.
A je čas ochucovat – polévka by už měla být dostatečně kyselá, možná je třeba trochu dosolit, opepřit a je to komplet. Čeká vás už jen jedno zásadní rozhodnutí, a to, zda chcete mít v polévce rybu a zeleninu opečené na oleji, nebo uvařené v polévce. Zeleninu vařte nebo opékejte asi 10 minut, rybě postačí 4 minuty. Jako první proto zpracujte zeleninu, která už na vás netrpělivě čeká. Teprve chvíli před koncem přidejte i rybu.
Hodnotit recept: