Slané karamelky
Netradiční chuťová kombinace bude zpestřením mezi tradičními druhy cukroví. Uvidíte, že si ji rychle zamilujete.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Máslo rozpusťte v kastrole se smetanou.
V pánvi smíchejte vodu s kukuřičným sirupem. Přidejte cukr a vše dobře rozmíchejte.
Směs přiveďte k varu a přikryjte ji na chvilku pokličkou, až se všechen cukr, co zůstane po stranách pánve, roztaví.
Vařte 5–10 minut, až cukrová hmota dosáhne teploty 160 °C (pomozte si teploměrem) a má světle jantarovou barvu.
Postupně přilévejte smetanovo-máslovou směs a vše přiveďte opět k varu.
Vařte dalších 5–10 minut, až se vytvoří měkký karamel (teplota okolo 120 °C).
Pak směs stáhněte z ohně a pomocí lžíce ji rozdělte do připravených pergamenových košíčků nebo nalijte do máslem vymazané formy o velikosti 23x13 cm.
Nechte asi 20 minut zchladnout a nakonec povrch posypejte vločkami soli. Před tím ho ještě můžete polít čokoládou. Pokud máte směs ve formě, rozkrájejte zchladlý karamel na obdelníčky nebo čtverečky.
Hodnotit recept: