Políčkový koláč
Koláč z kynutého těsta a mřížek plněných oslazeným kovocem. Pečeme dozlatova.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
Postup přípravy
Připravte kvásek z mléka, droždí a lžíce cukru. Nechte vykynout.
Mouku vsypte do mísy, přidejte špetku soli, vykynutý kvásek, lehce promíchejte.
Přidejte vejce, rozehřátý tuk a cukr.
Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na mísu.
Posypte ho trochou mouky, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.
Dvě třetiny těsta rozložte na vymaštěný plech, ze zbytku vyválejte tenké válečky.
Spleťte z nich spirálky a rozložte na koláč, tak aby vznikla čtvercová políčka.
Do jednotlivých políček dejte ovoce (půlky meruněk, lžící vsypte rybíz, borůvky, angrešt atd.) a ovoce oslaďte.
Mřížky a okraj koláče potřete rozšlehaným vejcem.
V mírně předehřáté troubě upečte dozlatova.
Hodnotit recept: