Baklava s pistáciemi
Kdo by neznal tyhle lepkavé kosočtverce plné oříšků! Typická baklava je velmi sladká, takže jí stačí kousek. Ochutnejte!
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Ořechy posekejte nahrubo, pistácie také. Těsto rozdělte na 4 díly, každý vyválejte na velikost pekáče (30x40cm).
Do máslem bohatě vytřené formy položte 1 plát, bohatě ho potřete máslem a posypejte třetinou posekaných vlašských ořechů.
Zakryjte dalším plátem, opět potřete máslem a posypejte třetinou ořechů, ještě jednou zopakujte.
Navrch přijde poslední plát těsta, který potřete zbývajícím máslem.
Ostrým nožem nakrájejte baklavu na malé čtverce nebo na tradiční kosočtverce, prokrojte ji až dolů.
Posypejte nasekanými pistáciemi a při 180 °C pečte asi 30 minut. Těsto má být zlaté, ale určitě ne suché a hnědé!
Mezitím svařte cukr, med, 400 ml vody a citronovou šťávu na sirup, bude to trvat asi 10 minut.
Jakmile vytáhnete baklavu z trouby, zalijte ji sirupem.
Nechte uležet přes noc, aby se sirup vsákl.
Hodnotit recept: