Šťavnatý borůvkový koláč
Až budete borůvkami zaplavení, upečte si tenhle výjimečný koláč. Budete jich potřebovat opravdu hodně!
Autor receptu: Redakce
Ingredience
drobenka
náplň
těsto
Postup přípravy
Přísady na těsto zpracujte v robotu nebo rukama, a pokud to jde ztuha, přidejte 3 lžíce studené vody.
Těsto nechte zabalené ve fólii 1 hodinu v lednici. Pak ho vyválejte na pomoučené ploše, vložte do formy, dno propíchejte vidličkou a nechte 30 minut v lednici.
Mezitím smíchejte všechny přísady na náplň a nechte borůvky, aby pěkně pustily šťávu.
Do formy na těsto položte pečicí papír, vsypejte do něj suché luštěniny a při 190 °C pečte 20 minut a pak ještě bez luštěnin a papíru asi 12 minut.
Do korpusu vlijte borůvkovou náplň a posypejte ji ručně zpracovanou drobenkou. Formu postavte na plech, aby případná šťáva nevytekla do trouby!
Pečte 1 hodinu při 190 °C - když začne náplň bublat a okraje budou temně zlatavé, je hotovo. Před podáváním nechte koláč úplně vychladnout, aby náplň ztuhla.
Hodnotit recept: