Smetanové kostky s marinovanými jahodami
Na tomto svěžím letním dezertu vás na první pohled zaujme jeho dokonalý design. Připravit ho je ale mnohem jednodušší, než by se na první pohled zdálo.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Želatinu rozdělíme na polovinu a necháme ve studené vodě nabobtnat. V rendlíku necháme přijít k varu vodu s polovinou cukru, přidáme citrónovou kůru, hřebíček a necháme zvolna 15 minut vařit. Odstavíme a necháme zchladnout.
Jahody opláchneme, zbavíme nejedlých částí, nakrájíme na dílky, zalijeme cukrovým sirupem smíchaným s portským vínem a necháme alespoň 2 hodiny marinovat.
Polovinu i s marinádou rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto. Želatinu vyndáme necháme okapat a vložíme do kovové misky, osadíme na rendlík se zvolna se vařící vodou a za stálého míchání rozpustíme nad párou.
Pyré lehce nahřejeme a vmícháme do něj rozpuštěnou želatinu. Směs nalijeme do malé kovové nádoby s rovným dnem a dáme ztuhnout do lednice.
Druhou polovinu želatiny zpracujeme stejným způsobem. V kovové misce smícháme zakysanou smetanu se zbylým cukrem a nad párou lehce nahřejeme. Přimícháme rozpuštěnou želatinu a směs s miskou posadíme do ledové vody. Když začne hmota houstnout, vmícháme do ní opatrně ušlehanou smetanu.
Třetinu hmoty nalijeme na dno hranaté formy vyložené fólií, přidáme polovinu želé nakrájeného na malé kostky, zalijeme další částí hmoty a vše opakujeme ještě jednou. Naplněnou formu necháme přes noc v lednici. Ztuhlý krém nakrájíme na kostky a doplníme marinovanými jahodami.
Hodnotit recept: