Vlnkový čokoládový dort
Nejlepší čokoládový dort? Právě jste ho našli!
Autor receptu: Redakce
Ingredience
krém
těsto
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte a vysypejte.
V míse mixéru smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Důkladně promíchejte.
V další misce míchejte rozšlehaná vejce, rostlinný olej a mléko, dokud se důkladně nespojí.
Mixér nastavte na nízké otáčky a do suché směsi postupně přidávejte mokrou. Do těsta přilijte horkou kávu a při středních otáčkách mixujte dohladka.
Těsto rozdělte do připravených dortových forem. Pečte 35 až 45 minut, dokud špejle píchnutá do středu nebude úplně čistá. Pak vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.
Pro přípravu krému si v kastrolu smíchejte smetanu ke šlehání a cukr a pomalu je přiveďte k varu.
Snižte teplotu na minimum a asi šest minut nechte redukovat. Dávejte pozor, aby vám smetana "neutekla" z hrnce.
Pak sundejte ze zdroje tepla a vmíchejte čokoládu a máslo, dokud se zcela nerozpustí. Přidejte vanilkový extrakt.
Krém nechte za stálého promíchávání úplně vychladnout. Můžete to urychlit tím, že ho dáte do chladničky. Na roztírání ale musí mít pokojovou teplotu.
Vlnky vytvoříte jídelním nožem.
Hodnotit recept: