Slaný koláč Torta Pasqualina
Pro křesťanskou Itálii jsou Velikonoce jedním z nejdůležitějších svátků roku. Stejně jako u nás, linou se italské Velikonoce v duchu setkání a hodování s rodinou a přáteli, na kterých nesmí chybět spousta dobrého jídla a pití. Porušte tradici a upečte místo typicky české nádivky slaný italský velikonoční koláč Torta Pasqualina. Další italské recepty na www.galbani.cz.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle potřeby
Postup přípravy
Mangold očistěte, ponechejte si pouze zelené části. Nakrájejte na tenké proužky, které dvě až tři minuty spaříte ve vroucí osolené vodě. Slijte a nechejte vychladnout.
V pánvičce osmahněte ve dvou lžících olivového oleje cibuli, přidejte osušený mangold a několik minut restujte.
Vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, polévkovou lžící majoránky, sůl a pepř.
Pečící formu na koláč o průměru 22 cm s vysokými zkosenými stranami vymažte máslem a vysypte moukou.
Rozválejte první placku listového těsta, vložte do formy, okraje těsta nechte přesahovat přes stěny.
Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla.
Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte.
Okraje spodní a horní placky spojte k sobě.
Celý povrch koláče pomažte olejem.
Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte zhruba hodinu.
Podávejte vlažné či studené.
Hodnotit recept: