Jahodový dort
Jemný jogurtový korpus potřený jahodovým pyré a zdobený spirálkou z citronové kůry.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
náplň
těsto
Postup přípravy
Smíchejte prosátou mouku, cukr, špetku soli a vanilkový cukr.
Pomalu přilévejte olej a jogurt.
Vypracujte hladké těsto, vytvarujte je do tvaru koule, zabalte do fólie a nechte uležet v lednici asi 30 minut.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Z těsta vyválejte tenký plát, vystelte jím koláčovou formu a rovnoměrně propíchejte vidličkou.
Pečte dozlatova v troubě na 180 °C.
Zatímco těsto chladne, připravte si pyré z 0,5 kg jahod a z cukru.
Želatinu namočte asi na 5 minut do studené vody, pak ji vymačkejte a smíchejte se šťávou z půlky citronu.
Pozvolným zahříváním ji rozpusťte.
Do rozpuštěné želatiny přidejte po lžících polovinu pyré a dobře je promíchejte.
Odstavte z ohně a míchejte, dokud nezchladne.
Upečený korpus naplňte směsí s želatinou, poté nalijte druhou polovinu pyré, navrch vyskládejte zbylé jahody.
Ozdobte spirálkami z citronové kůry, posypejte cukrem moučkou, případně postříkejte čokoládovou polevou.
Hodnotit recept: