Nejčokoládovější hoblinkový dort
Můžete se utlouct po čokoládě? Tak to jste právě narazili na recept jako pro vás stvořený!
Autor receptu: Redakce
Ingredience
krém
na ozdobu
poleva
sirup
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C. Formy vymažte a dno vyložte pečicím papírem.
Do misky dejte smetanový sýr, máslo a cukr a mixujte na střední rychlosti po dobu 3 až 4 minut. Postupně přidávejte vejce a vanilkový extrakt.
V další misce smíchejte mouku, neslazený kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu.
Mixér nastavte na nízké otáčky a pomalu přidávejte mokrou směs do suché střídavě s podmáslím (mlékem).
Rozdělte těsto do dortových forem. Pečte 22 až 25 minut. Ve formě korpus nechte vychladnout.
Pro přípravu krému si na mixér připevněte šlehací nástavec. Máslo šlehejte po dobu 1 minuty, až bude hladké a nadýchané.
V další misce smíchejte práškový cukr, kakaový prášek a sůl.
Nastavte mixér na nízké otáčky a do másla po lžičkách přidávejte suchou směs. Přilijte vanilkový extrakt a mléko, zvyšte rychlost na střední otáčky a šlehejte asi 4 až 5 minut, dokud krém nebude lehký a nadýchaný.
Čokoládový sirup si připravíte tak, že v kastrolu přivedete vodu a cukr k varu.
Snižte teplotu, přidejte kakaový prášek, rozpustnou kávu a sůl. Důkladně rozmíchejte.
Vařte pozvolna až do zhoustnutí. Pak odstavte a vmíchejte máslo a vanilkový extrakt. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vychladlé korpusy vyndejte z formy a sloupněte pečicí papír. Položte první na servírovací talíř. Pomocí vidličky ho důkladně propíchejte a potřete dvěma lžícemi čokoládového sirupu. Nechte ho vsáknout, než korpus potřete krémem. Opakujte s dalšími vrstvami. Zbylým krémem pak potřete celý dort ze všech stran. Dejte ho ztuhnout do lednice.
Na přípravu polevy si do malého rendlíku nalijte smetanu ke šlehání a přiveďte ji pozvolna téměř k varu.
Sejměte z ohně, přidejte nakrájenou čokoládu dle vašeho výběru a nechte stát po dobu tří minut, pak dobře promíchejte, dokud poleva nebude hladká a lesklá.
Ještě vlažnou náplní přelijte dort a nechte ji stékat po stranách. Nechte dort stát při pokojové teplotě asi 30 minut, dokud poleva neztuhne, a pak ho vložte do chladničky.
Čokoládové hoblinky si připravte den předem. Uchovávejte je v chladničce. Na dort je pak dávejte pinzetou, v ruce by se vám rozpouštěly.
Hodnotit recept: