Dvojitý čokoládový dort s malinovou náplní
Autor receptu: Redakce
Ingredience
krém
náplň
těsto
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C. Formy vymažte a dno vyložte pečicím papírem.
Ve středně velké míse smíchejte kvalitní polosladkou čokoládu s horkou kávou. Nechte směs stát za občasného míchání, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká.
Do velké mísy prosijte mouku, neslazený kakaový prášek, jedlou sodu a prášek do pečiva, přidejte cukr a sůl.
V jiné velké míse elektrickým mixérem šlehejte vejce, dokud mírně nezhoustnou (asi 3 minuty v elektrickém mixéru nebo 5 minut s ručním mixérem).
Pomalu přidávejte olej, podmáslí, vanilkový extrakt, rozpuštěnou čokoládu a rozšlehaná vejce.
Pak po trochách přidávejte suchou směs a na střední rychlost mixujte, dokud se vše důkladně nespojí.
Rozdělte těsto do forem a pečte ve středu trouby 50 až 65 minut, nebo dokud nebude špejle píchnutá do středu dortu čistá.
Hotové korpusy nechte před vyjmutím z formy dobře vychladnout.
Na krém smíchejte v kastrolu smetanu ke šlehání a cukr, přiveďte pomalu k varu a dobře míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
Hrnec sundejte ze zdroje tepla, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Postupně po kouskách přidávejte máslo a šlehejte dohladka. Nechte při pokojové teplotě vychladnout.
Pro přípravu malinové náplně rozmixujte rozmražené maliny na pyré. Přeceďte ho přes sítko, abyste odstranili semínka.
Pyré přiveďte v malém hrnci s cukrem a kukuřičným škrobem za stálého míchání k varu. Nechte zhoustnout, odstavte a nechte vychladnout.
Na dortový korpus naneste tenkou vrstvu krému a na ni nandejte malinové pyré. Celý dort pak potřete krémem.
ršek můžete ozdobit s pomocí zdobicího sáčku. Fantazii se meze nekladou.
Dejte ztuhnout do ledničky. Před podáváním ho nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Hodnotit recept: