Borůvkový dort
Krémový borůvkový tvoří hlavně tvaroh s jogurtem, proto je lehký a ne tak kalorický. Skvělý na letní oslavy!
Autor receptu: Redakce
Ingredience
krém
na ozdobu
těsto
Postup přípravy
Vejce, cukr, sůl a pomerančovou šťávu vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, škrobovou moučku a opatrně zapracujte do vaječné směsi.
Těsto přelijte do formy (o průměru 26 cm) vyložené papírem na pečení a pečte 25 až 30 minut. Hotový korpus nechte vychladnout.
Mezitím nechte rozpustit plátky želatiny ve studené vodě.
Z tvarohu, jogurtu, cukru, nastrouhané citronové kúry a šťávy vyšlehejte hladký krém. Borůvky rozmačkejte a smíchejte s polovinou tvarového krému.
Vyždímejte 6 plátků želatiny a mírně zahřejte. Přibližně 4 lžíce borůvkového krému vmíchejte do rozpuštěné želatiny a poté spojte se zbytkem krému.
Vyždímejte zbytek želatiny. Zahřejte a spojte stejným způsobem s druhou polovinou tvarohového krému.
Ze smetany vyšlehejte hustou šlehačku. Rozdělte ji na poloviny a jednu zapracujte do borůvkového a druhou do tvarového krému.
Vychladlý korpus dejte zpět do dortové formy. Rozetřete na něj borůvkovou hmotu, na ní navrstvěte tvarohový krém a povrch zarovnejte.
Přibližně 50 g borůvek odložte stranou. Zbylé borůvky smíchejte s moučkovým cukrem a jablečnou šťávou.Povařte dokud nevznikne pyré.
V jedné lžíci borůvko-jablečného pyré rozmíchejte dortové želé a zapracujte ho. Ještě jednou ohřejte.
Pomocí špejle ozdobte pyrém dort. Nechte 2 hodiny v chladničce.
Na závěr ozdobte dort zbylými borůvkami.
Hodnotit recept: