Kuře plněné zeleninovou rýží
Kuře potřené šafránem, plněné rýží smíchanou se zeleninou opečenou na másle a ochucenou rozmarýnem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle potřeby
Postup přípravy
Rýži (divokou nebo obyčejnou) povaříme 15 minut ve vroucí, mírně osolené vodě a odstavíme.
Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Papriku omyjeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na proužky.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Šalotky (přip. malé cibulky) oloupeme a nakrájíme na poloviny.Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
Houby očistíme a podle velikosti nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Větvičky rozmarýnu obereme a cca 1 ČL lžičku nasekáme nadrobno.
Polovinu očištěné zeleniny nakrájíme nadrobno, zbytek odložíme stranou.
Nadrobno nakrájenou zeleninu opečeme na malém množství oleje. Opepříme, osolíme, přidáme nasekaný rozmarýn a dusíme 5 minut.
Smícháme s rýží a dochutíme harissou (nebo použijte kořenící směs na pečené kuře).
Kuře zevnitř i zvenčí opepříme, osolíme, potřeme šafránem a naplníme částí zeleninové rýže. Otvor zajistíme dřevěnými párátky, kuře přeložíme do pekáče a potřeme olejem.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 180° C.
Po 20 minutách ke kuřeti přidáme zbylou zeleninu smíchanou s trochou oleje, rozmarýnem a s bobkovým listem. Pečeme dalších 30 minut. Po 15 minutách podlijeme vodou a pekáč zakryjeme alobalem.
Zbytek zeleninové rýže 10 minut před dopečením kuřete ohřejeme s malým množstvím vody.
Po upečení můžeme kuře podle chuti zapéct pod grilem dozlatova.
Upečené posypeme chilli nebo mletou paprikou.
Hodnotit recept: