Králík po provensálsku
Králík opečený s žampiony, šalotkami a olivy voní po tymiánu, bazalce a majoránce.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Králíka očistěte a naporcujte. Snažte se ho také částečně vykostit.
Pak ho osolte, opepřete a poprašte hladkou moukou.
V pekáčku rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
Vložte porce králíka a v troubě je opečte po všech stranách.
Pak podlijte vývarem z masoxu, do něhož vmíchejte protlak, víno a koření.
Duste v troubě, až se šťáva z části vydusí.
Pak přidejte pokrájené žampiony, oloupané a omyté šalotky a propláchnuté olivy.
Duste ještě chvíli, až se žampiony osmahnou. Podle potřeby podlijte trochou horké vody.
Měkké maso vyjměte na mísu a dejte na teplo.
Šťávu s žampiony, olivami a šalotkami promíchejte, podle potřeby zřeďte a zjemněte kouskem másla.
Maso podávejte přelité šťávou, obložené plátky žampionů, olivami a šalotkami s přílohou dušené rýže.
Pozn. Ve Francii je králík ceněným masem. Připravuje se na mnoho způsobu, z nichž v jižních kuchyních nesmí chybět česnek a provensálské koření.
Hodnotit recept: