Tortilas
Tradiční Mexické kukuřičné placky tortilas jsou již běžně k dostání i u nás.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
Postup přípravy
Mouku prosejte na vál, sádlo ponechte změknout.
Nožem do mouky vmíchejte sádlo a po lžících přidávejte vlažnou vodu, až připravíte těsto husté asi jako na nudle.
Důkladně těsto propracujte, pokud se lepí, podsypávejte ho moukou.
Můžete jej nechat chvíli odpočinout pod nahřátým kastrůlkem, těsto se pak lépe vyvaluje.
Vál posypte moukou, těsto válečkem vyválejte na tenkou placku a vykrájejte větší kola.
Těsto můžete také nakrájet na kusy a placky vyválet na požadovaný rozměr.
Pečte nasucho buď na plechu v troubě, nebo na suchých plátech na kamnech, až se na plackách začnou dělat hnědé puchýřky.
Tortilas můžete také péct na roštu v krbu na dřevěném uhlí.
Doplňkem bývají různé velice ostré studené nebo horké omáčky, pro Evropany téměř nepoživatelné. Je to tím, že Mexiko je domovem všech druhů sladkých i ostrých paprik, ale i chili papriček, které jsou zde velmi oblíbené.
U nás podáváme trotilas s různými druhy ostrých či jemných kečupů, cikánských omáček, křenových nebo česnekových majonéz a podobně.
Hodnotit recept: