Pravá česká vánočka krok za krokem | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Pravá česká vánočka krok za krokem

105 min. | moučník | Vánoce | 1 290 kJ/porce | Česká kuchyně | 15 porcí | Vegetariánské jídlo

Vánočka z kvásku, másla, mouky, cukru a mléka, kynutý na teplém mléce. Přimícháme rozinky, mandle a upleteme vánočku, kterou pečeme 30min.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porcí
0,25 lžičkasůl
1 hrstrozinky v rumu
1 kostkadroždí čerstvé
1 hrstořechy vlašské
1 polévková lžícesádlo
100 gmáslo
120 gcukr krystal
250 mlmléko
3 ksvejce
500 gmouka polohrubá

na ozdobu

1 hrstmandle sekané

Postup přípravy

Čas přípravy: 45
Čas vaření/pečení: 60
1.

Droždí rozdrobte do velké mísy.

2.

Se lžící cukru rozmíchejte do řídké kašičky

3.

Přilijte trochu mléka, potom jedno celé vejce a žloutek.

4.

Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.

5.

Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut.

6.

Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.

7.

Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou.

8.

Nechte kynout na nepříliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny.

9.

Pak vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a rozinky.

10.

Potom dejte těsto do formy, nebo si hmotu rozdělte na prameny a spleťte vánočku podle návodu.

11.

Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu.

12.

Troubu předehřejte na 220 °C.

13.

Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí.

14.

Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C.

15.

Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout – pak teprve pocukrujte.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g 1 porce
Energie 1 608,1kJ 1 289,6kJ
Bílkoviny 8,9g 7,1g
Tuky 19,2g 15,4g
Sacharidy 43,5g 34,9g
Cholesterol 97,3mg 78mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz