Kuřecí maso plněné zeleninou
Celé kuře se naplní zeleninou - rajčaty, paprikou, mrkví, houbami, cuketou, šalotkou - a rýží. Poté se upeče či ugriluje a podává se opět se zeleninou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
podle chuti
podle potřeby
Postup přípravy
Dejte vařit mírně osolenou vodu.
Vložte do ní rýži a vařte 15 minut. Poté odstavte.
Rajčata spařte vařící vodou, oloupejte je.
Rajčata rozkrojte, vyberte semínka a pokrájejte na kostky.
Papriku umyjte, zbavte jadérek a nakrájejte na proužky.
Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky.
Houby očistěte a podle velikosti nakrájejte na poloviny či čtvrtiny.
Šalotku oloupejte a nakrájejte na polovinu.
Cuketu umyjte a nakrájejte na malé kostky.
Polovinu zeleniny nakrájejte na drobno, zbytek odložte stranou.
Větvičky rozmarýnu oberte a nasekejte na drobno.
Na rozpáleném malém množství oleje opečte nakrájenou zeleninu.
Přidejte rozmarýn a duste 5 minut.
Smíchejte zeleninu s rýží a dochuťte harissou.
Kuře umyjte a zevnitř i zvenku osolte, opepřete, potřete šafránem.
Dovnitř kuřete vložte část zeleninové rýže.
Otvor uzavřete dřevěnými páratky (nebo nití), kuře položte do pekáče a potřete olejem.
Troubu předehřejte na 180 °C, vložte do ní pekáč.
Po 20 minutách přidejte ke kuřeti zbylou zeleninu smíchanou s trochou oleje, rozmarýnem a s bobkovým listem.
Po dalších 15 minutách podlijte vodou a pekáč zakryjte alobalem.
Pečte dalších 15 minut.
Poté přidejte zbytek zeleninové rýže a podlijte vodou. Dopečte kuře dalších 10 minut.
Po upečení můžete kuře podle chuti ještě dopéct nad grilem.
Upečené kuře posypte paprikou a na mísu naložte společně se zeleninou a rýží.
Hodnotit recept: