Golubce - zelné závitky
Zelné listy plněné nádivkou z mletého masa a rýže jsou zality smetanovou zálivkou - jídlo typické na Ukrajině.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
zálivka
Postup přípravy
Bílé zelí očistěte, vyřežte košťály.
Zelí uvařte v osolené vodě, sceďte a rozeberte na jednotlivé listy. Silné žilky vyřežte.
Opláchnutou rýži uvařte na kaši.
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a zlehka osmahněte.
Maso umelte, přidejte kaši, cibuli, mletý pepř, sůl a dobře promíchejte.
Nádivku klaďte na připravené zelné listy, kraje zahněte, aby závitky měly podlouhlý tvar.
Připravte si zálivku: mouku zlehka osmahněte na másle tak, aby nezměnila barvu.
Přidejte smetanu, promíchejte, poté zřeďte vařícím vývarem a povařte asi 8-10 minut.
Zálivku osolte, opepřete, přeceďte, přiveďte do varu a zahustěte máslem.
Závitky naklaďte do kastrolu, zalijte smetanovou zálivkou a duste v troubě.
Hodnotit recept: