Cibulový koláč
Listové těsto s cibulí a uzeninou je ochuceno provensálským kořením a šlehačkou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na formu
Postup přípravy
Hlubokou koláčovou formu o průměru asi 30cm vymažte tukem.
Listové těsto rozválejte tak, abyste s ním vyložili formu a po stranách přečníval přes okraj formy asi 2 centimetry.
Hmotu na dně propíchněte několikrát vidličkou.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.
Uzeninu nakrájejte na kousky.
Cibuli promíchejte s uzeninou, rozprostřete na těsto ve formě a posypte provensálským kořením.
Šlehačku zahřejte (pozor - nevařte) v hrnku, pak v ní hladce rozpusťte tavený sýr a vše nechte zchladnout.
Do vlažné směsi rozšlehejte vejce, vše osolte, opepřete a nalijte na těsto do připravené formy.
Povrch koláče posypte strouhaným sýrem a přečnívající okraje těsta přehněte dovnitř.
Pečte 35 až 45 minut (podle velikosti a výšky formy) ve středně vyhřáté troubě.
Koláč je hotový, když na vpíchnuté špejli nezůstává tekutá šlehačka.
Pokrm je ideální k večeři, ale poslouží i jako předkrm či vydatná svačina.
Hodnotit recept: