Gratináda z mladé zeleniny
Zapečená zelenina - květák, kapusta, brambory, mrkev a cibulky - se sýrem gouda a zakysanou smetanou je výtečná a zdravá pochoutka.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na formu
Postup přípravy
Brambory omyjte a uvařte je ve slupce(20 minut).
Nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na silnější plátky.
Květák omyjte a rozeberte na růžičky.
Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka.
Květák uvařte společně s mrkví 5-7 minut v osolené vodě.
Kapustu nakrájejte na proužky a v malém mmnožství osolené vody 5 minut poduste.
Vařenou zeleninu sceďte a nechte okapat.
Naťovou cibulku podélně rozpůlte, zelenou nať nakrájejte na kolečka.
Připravenou zeleninu promíchejte s nastrouhaným sýrem.
Mléko rozmíchejte se zakysanou smetanou, přidejte vejce, ochuťte pepřem, solí a muškátem.
Vše důkladně rozšlehejte.
Zeleninovou směs rozdělte do vymazané formy a dejte do trouby vyhřáté na 150°C.
Asi po 10 minutách ji zalijte rozšlehanými vejci, zvyšte teplotu na 180°C a dopečte dozlatova.
Ozdobte petrželkou a podávejte.
Hodnotit recept: