Tradiční rybí polévka 2.
Polévka z rybího vývaru podávaná se zeleninou a vnitřnostmi, zahuštěná jíškou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Kapří hlavu omyjte, vyřízněte z ní žábry (říká se, že jsou hořké), vložte ji do malého kastrůlku.
Zalijte studenou vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
Vařte 15 minut, pak vývar přes velmi jemné sítko slijte a uschovejte.
Vnitřnosti omyjte v cedníku, vyklopte je do jiného kastrůlku, zalijte vodou a stejným způsobem uvařte a sceďte.
Z hlavy oberte použitelné maso, ale opatrně, je totiž plná nejroztodivnějších malých kostí.
Z vnitřností odstraňte střevní trubici a vyhoďte ji.
Zbytek by měl být použitelný, rozeberte ho na drobné kousky.
Cokoli nelahodí vašemu oku, vyhoďte, ať si nezkazíte dojem z polévky.
Očištěte a na kostičky nakrájejte polévkovou zeleninu (mrkev, celer, petržel).
Máslo rozehřejte ve třetím kastrůlku.
Přidejte zeleninu a míchejte, dokud se téměř nepřipaluje ke dnu.
Pak ji zalijte rybím vývarem, přiveďte k varu a vařte opět patnáct minut, až je zelenina dokonale měkká.
Částečně ji rozmačkejte v polévce šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
Polévku poprašte jednou lžící hladké mouky, rozmíchejte metličkou a vařte ještě pět minut, aby zhoustla, případně ji zahustěte domácí jíškou.
Do polévky vložte rybí maso a vnitřnosti; dál už ji nevařte.
Petrželku nasekejte anebo použijte mraženou, nasypte ji do polévky a rozmíchejte.
Podávejte hned, anebo vychlaďte a uschovejte do druhého dne na chladném místě.
Rohlík rozkrájený na kostičky a opečený podávejte zvlášť.
Hodnotit recept: