Tradiční rybí polévka 2. | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Tradiční rybí polévka 2.

90 min. | hlavní chod | Vánoce | 553 kJ/porce | Česká kuchyně | 4 porce

Tradiční štědrovečerná rybí polévka

Polévka z rybího vývaru podávaná se zeleninou a vnitřnostmi, zahuštěná jíškou.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porce
1 svazeknať petrželová
1 špetkasůl
1 kskapří hlava
1 ksrohlík
1 kskapří vnitřnosti
1 lžícemouka hladká
2 lžícemáslo
300 gzelenina polévková

Postup přípravy

Čas přípravy: 45
Čas vaření/pečení: 45
1.

Kapří hlavu omyjte, vyřízněte z ní žábry (říká se, že jsou hořké), vložte ji do malého kastrůlku.

2.

Zalijte studenou vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.

3.

Vařte 15 minut, pak vývar přes velmi jemné sítko slijte a uschovejte.

4.

Vnitřnosti omyjte v cedníku, vyklopte je do jiného kastrůlku, zalijte vodou a stejným způsobem uvařte a sceďte.

5.

Z hlavy oberte použitelné maso, ale opatrně, je totiž plná nejroztodivnějších malých kostí.

6.

Z vnitřností odstraňte střevní trubici a vyhoďte ji.

7.

Zbytek by měl být použitelný, rozeberte ho na drobné kousky.

8.

Cokoli nelahodí vašemu oku, vyhoďte, ať si nezkazíte dojem z polévky.

9.

Očištěte a na kostičky nakrájejte polévkovou zeleninu (mrkev, celer, petržel).

10.

Máslo rozehřejte ve třetím kastrůlku.

11.

Přidejte zeleninu a míchejte, dokud se téměř nepřipaluje ke dnu.

12.

Pak ji zalijte rybím vývarem, přiveďte k varu a vařte opět patnáct minut, až je zelenina dokonale měkká.

13.

Částečně ji rozmačkejte v polévce šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.

14.

Polévku poprašte jednou lžící hladké mouky, rozmíchejte metličkou a vařte ještě pět minut, aby zhoustla, případně ji zahustěte domácí jíškou.

15.

Do polévky vložte rybí maso a vnitřnosti; dál už ji nevařte.

16.

Petrželku nasekejte anebo použijte mraženou, nasypte ji do polévky a rozmíchejte.

17.

Podávejte hned, anebo vychlaďte a uschovejte do druhého dne na chladném místě.

18.

Rohlík rozkrájený na kostičky a opečený podávejte zvlášť.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g 1 porce
Energie 312,2kJ 552,6kJ
Bílkoviny 1,6g 2,8g
Tuky 3,7g 6,6g
Sacharidy 9,1g 16g
Cholesterol 11,9mg 21mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz