Husa plněná jablky a fíky
Husa se naplní směsí z cibule, rozinek, fíků, jablek, petrželky a upeče se. Podává se s bramborovým knedlíkem či kroketami.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Rozinky namočte do 50ml alkoholu.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Slaninu nakrájejte na kostičky.
Fíky omyjte a nakrájejte na osminky.
Jablka omyjte, nakrájejte na osminky a zbavte jadřince.
Na pánvi nechte osmahnout slaninu, pak ji vyjměte.
Přidetje cibuli, rozinky, dvě třetiny fíků a jablek.
Přidejte najemno nasekanou petrželku.
Ochuťte solí, pepřem, tymiánem, hřebíčkem.
Důkladně promíchejte a vše krátce poduste.
Do otvoru vložte připravenou směs, otvor sepněte a dejte asi na půl hodiny uležet.
Husu dejte do pekáče prsíčky dolů, podlijte vývarem, zbytkem calvadosu či brandy.
Pečte pod poklicí při střední teplotě.
Poté odklopte a za častého podlévání vývarem a výpekem pečte další hodinu.
Nakonec přidejte do pekáče zbývající ovoce, med a pečte zvolna půl hodiny.
Měkkou husu vyjměte z pekáče, výpek vyduste do tuku.
Přidejte mouku, osmahněte, zalijte zbylým vývarem, smetanou a povařte.
Mezitím husu naporcujte, vraťte zpět do pekáče a v troubě ještě asi 15 minut prohřejte.
Husu podávejte s bramborovým knedlíkem nebo kroketami.
Porce masa podlijte šťávou s ovocem.
Hodnotit recept: