Zelné závitky plněné rýží
Listy ze zelí jsou naplněny směsí rýže s cibulí, petrželkou, slaninou a sýrem gouda a jsou podávány se zelím a s omáčkou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Zelí očistěte, omyjte a 8 velkých vrchních listů uvolněte z hlávky.
Potom je vložte do vroucí osolené vody.
Duste je přibližně 8 minut.
Listy nechte okapat a zcela vychladnout.
Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
V nádobě zahřejte olej a slaninu na něm rozpusťte.
Přidejte nakrájenou cibuli s rýží a krátce poduste.
Přilijte asi 0,5l masového vývaru a při mírné teplotě duste asi 25 až 30 minut.
Sýr nahrubo nastrouhejte.
Petrželku operte, osušte, trochu si odložte na zdobení a zbytek jemně nasekejte.
Sýr i petrželku vmíchejte do rýže. Osolte a opepřete.
Rizoto rozdělte rovnoměrně na jednotlivé zelné listy.
Pevně je srolujte a dobře upevněte špejlemi nebo ovažte nití.
V nádobě zahřejte 2 lžíce tuku a závitky na něm po všech stranách opečte.
Přilijte zbytek vývaru a bílé víno.
Zakryjte pokličkou a nechte při střední teplotě asi 30 minut dusit.
Hotové závitky vyjměte a udřujte stále teplé.
Ve zbylém tuku upražte mouku dozlatova, podlijte připravným výpekem.
Omáčku krátce povařte, osolte a opepřete.
Zbytek zelí můžete nadrobno nakrájet a podusit.
Toto zelí ochuťte a podávejte k závitkům zvlášť.
Nakonec závitky rozdělte na talíře, zalijte omáčkou, ozdobte trochou petrželky a můžete podávat.
Hodnotit recept: