Vepřové na sladko-kyselo
Do vepřového bůčku je opečeno s kapsou naplněnou směsí z jablek, sušených švestek, skořicí, cukrem a strouhankou. Podává se s omáčkou ze zakysané smetany, se zelím a opečeným anansem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
Postup přípravy
Maso omyjte, osušte a nařízněte do něj kapsu.
Maso zevně i zevnitř potřete solí a pepřem.
Jablka pro nádivku oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kousky.
Vypeckované sušené švestky přepůlte. Z poloviny citrónu nastrouhejte kůru.
Švestky smíchejte s kousky jablek, citrónovou kůrou, skořicí, cukrem a strouhankou.
Touto směsí naplňte kapsu, sepněte ji špejlí a převažte provázkem.
Pekáč vymaštěte a vložte do něj pečeni.
Pečeni polijte horkým přeškvařeným máslem.
Předehřejte troubu - el. sporák na 200°C, plyn stupeň 3.
Vložte pečeni a pečte asi hodinu.
Cibuli oloupejte a rozčtvrťte.
Cibuli přidejte spolu s bobkovým listem asi 40 minut před dopečením k masu a podlijte vývarem.
Ananas dejte okapat, šťávu a 3 kolečka si dejte stranou.
Zbytek ananasu nakrájejte na kousky.
Na pánvi rozehřejte tuk a kousky ananasu na něm opečte.
Přidejte kysané zelí a celý pepř.
Podlijte polovinou šťávy z ananasu a duste asi 20 minut pod poklicí.
Maso vyjměte z pekáče a udržujte teplé.
Šťávu z masa přeceďte, vmíchejte zakysanou smetanu.
Omáčku krátce povařte a zahustěte jíškou.
Pečeni podávejte se zelím a ananasem, ozdobte meduňkou a hrub nastrouhanou citrónovou kůrou.
Hodnotit recept: