Vepřová pečeně s chřupavou kůrčičkou
Vepřová kýta je pečena s celerovou směsí a přelita pórkovou omáčkou. Podává se s bramborovými kroketami.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Slaninu nakrájejte na kousky.
Na suché pánvi slaninu nechte zhnědnout a pak vychladnout.
Pálivou papričku podélně rozřízněte a nakrájejte na tenké plátky.
Šalvěj operte, osušte a 2 lístečky nasekejte.
Celer okrájejte, omyjte a nahrubo nakrouhejte.
Smíchejte celer, slaninu, žloutek, papričku, šalvěj a trochu soli.
Maso opláchněte a osušte.
Posypte maso solí a pepřem.
Vymastěte pekáč a rozložte na něm polovinu celerové směsi.
Na směs položte maso a potřete jej zbytkem směsi, kterou na ně lehce přitisknete.
Troubu předehřejte - el. sporák 225°C, plyn stupeň 4.
Maso pečte přibližně 30 minut.
Pórek očistěte, operte, podélně jej rozřízněte a nakrájejte na asi 5 cm dlouhé kousky.
V hrnku přiveďte k varu smetanu a zeleninový vývar.
Přidejte pórek a zhruba 10 minut duste.
Potom děrovanou naběračkou vyberte pórek z omáčky.
Solamyl rozmíchejte dohladka v troše vody, omáčku jím zahustěte, osolte a opepřete.
Do horké omáčky pórek zase vraťte.
Upečené maso zabalte asi na 5 minut do alobalu a nechte je odpočinout.
Nakonec je spolu s pórkem a omáčkou upravte na míse a ozdobte zbytkem šalvěje.
Výbornou přílohou k této vepřové pečeni jsou bramborové krokety.
Hodnotit recept: