Krocan s kaštanovou nádivkou
Krocan pečený na másle s nádivkou z jedlých kaštaný, veky máčené v mléce, másla utřeného se solí a žloutků. Dochutíme muškátovým květem a pečeme dozlatova.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
Postup přípravy
Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet.
Opláchnuté jedlé kaštany nakrojte, uvařte i ve slupce doměkka.
Pak je vyloupněte a jemně nastrouhejte.
Střídku veky pokrájejte na kostičky, pokropte mlékem a nechejte nasáknout.
50 g změklého másla utřete se solí, postupně vmíchejte žloutky.
Potom usekanou petrželku, muškátový květ, kaštany.
Potom kostičky veky a nakonec tuhý sníh z bílků.
Na prsou krocana uvolněte kůži, do otvoru vložte jednu část nádivky, do dutiny břišní druhou část nádivky.
Konec krku přehněte a sešijte nití, dutinu břišní také sešijte.
Špičky křídel odsekněte, křídla zaklesněte dozadu, upevněte na ně střed tenkého provázku, překřižte jej přes záda, zachyťte jím nohy a přitiskněte je k tělu.
Konec provázku přivažte k biskupu.
Krocana vložte (hrudí nahoru) do pekáče s máslem, podlijte trochou vody a vložte do středně vyhřáté trouby.
Po chvíli příkon tepla zmírněte, krocana obraťte, prsa podložte špejlemi, aby se kůže nepřichytila k pekáči.
Při dopékání krocana opět obraťte.
Při pečení krocana přelévejte mastnou šťávou a podlévejte horkou vodou, připečenou šťávu seškrábněte z okrajů pekáče, aby šťáva měla pěknou barvu.
Hodnotit recept: