Nákyp z kysaného zelí
Nápyp z rýže, zelí, podušeného mletého masa a z měkkého salámu je ochucen smetanou, česnekem a sladkou paprikou.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na formu
Postup přípravy
Rýži vařte v zeleninovém vývaru asi 15 minut při mírné teplotě.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Česnek oloupejte a protlačte lisem.
Zelí nechte okapat a propláchněte jej vodou pro zmírnění síly nálevu (často bývá kyselý).
Můžete použít i zelí čerstvé - hlávku omyjte, nastrouhejte na kousky.
Na pánvi rozehřejte sádlo a cibuli.
Přidejte česnek a poduste.
Vložte mleté maso, promíchejte a duste společně s cibulí a česnekem. Vyjměte z pánve.
Slaninu nakrájejte na kostky, salám nakrájejte na plátky.
Na pánvi osmažte dokřupava slaninu.
Přidejte salám a krátce opečte.
Pudingovou formu vymažte tukem.
Střídavě do ní navrstvěte připravené přísady (rýže, zelí, mleté maso, salám).
Nakonec přilijte smetanou, osolte, opepřete a přidejte papriku.
Troubu předehřejte - el. sporák 200°C, plyn stupeň 3.
Pečte asi 45 minut.
Nákyp podávejte poprášený sladkou paprikou.
Hodnotit recept: