Maková roláda zdobená meruňkami
Plát kynutého těsta je potřen makovou nádivkou, posypán sušenými meruňky a srolován do rolády. Po upečení se roláda potře meruňkovouo marmeládou a posype krystovým cukrem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
nádivka
těsto
na formu
Postup přípravy
Do mísy dejte prosátou mouku.
Vyhlubte v ní důlek a rozdrobte do něho droždí.
Přidejte polovinu cukru a trochu vlažného mléka.
Poté přidejte zbytek mléka a cukru, změklý tuk, vejce a citrónovou kůru.
Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě 30 minut kynout.
Mezitím nechejte na sítu okapat meruňky.
Meruňky nakrájejte na proužky.
Kynuté těsto znovu prohněťte a na pomoučeném válu si vyvalte plát o velikosti asi 35x35cm.
Tence plát potřete makovou nádivkou, poklaďte meruňkami a strolujte.
Formu ve tvaru truhlíku přibližně 35 cm dlouhou vymastěte a vysypte strouhankou.
Do formy vložte roládu, kterou zakryjte a nechejte ještě asi 20 minut kynout.
Potom těsto podélně asi 1 cm hluboko nařízněte.
Mírně předehřejte troubu - el. sporák na 175°C, el. stupeň 2.
Roládu pečte přibližně 45 minut.
Upečenou ji nechte ve formě asi 30 minut chladit.
Poté ji opatrně vyklopte a na koláčové mřížce nechte zcela vychladnout.
Meruňkovou zavařeninu zahřejte a protřete sítem.
Celý koláč potřete zavařeninou a posypte krystalovým cukrem.
Z celé rolády nakrájíte asi 18 kousků. Pokud vám zbydou meruňky, můžete je nakrájet a posypat jimi povrch rolády.
Hodnotit recept: