Řecká pitta
Špenátový slaný štrúdl ve tvaru bochníku, který je výborný jako předkrm.
Autor receptu: denda22
Ingredience
na potření
na plech
Postup přípravy
Zmrazené listové těsto necháme rozmrazit, stejně tak i špenát, pokud je zmražený.
Pokud je špenát čerstvý, umyjeme a pak luhujeme v osolené vodě cca.4 minuty, nechat okapat a nasekáme nahrubo.
Sýr nakrájíme na malé kostičky. Vajíčka rozšleháme, pak promícháme se strouhankou a sýrem.
Vše vmícháme do směsi špenátu s cibulkou.
Troubu předehřejeme na 180( trouba s ventilátorem )-200°C. Na plech rozvineme pečící papír.
V případě celého kusu listového těsta ho rozválíme na 2 pláty odpovídající velikosti plechu nebo pekáčku (ne příliš na tenko, aby se netrhalo, adekvátně).
Plech kompletně vyložíme jedním dílem těsta tak, aby alespoň 10 cm přečnívalo přes okraj.
U plátového čerstvého těsta pláty pospojujeme, aby vyložily plochu plechu a zase cca. 10cm přečnívaly.
Špenátovou hmotu rovnoměrně rozdělíme na plech vyložený těstem.
Přečnívající 10-ti centimetrové okraje přehneme přes špenátovou náplň a svrchu přiložíme vrchní,druhý díl listového plátu (v případě čerstvých plátů dle potřeby opět pospojujeme )a přilepíme k přečnívající části spodního plátu těsta.
Svrchu uděláme do tohoto koláče vícero děr vidličkou, či nožem a jeho povrch potřeme rozšlehaným žloutkem.
Pečeme dozlatova jako štrúdl.
Hodnotit recept: