Makový závin
Závin z kynutého těsta z čerstvého droždí s makovou náplní.
Ingredience
na potření
náplň
těsto
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru, zaprášíme moukou a necháme vzejít.
Mouku smícháme se zbylým cukrem, solí, vanilkovým cukrem, žloutky, citrónovou kůrou a vykynutým kváskem. Podle potřeby přidáme ještě vlažné mléko.
Nakonec prohněteme s rozpuštěným vychladlým máslem tak, aby se těsto nepřichytávalo na stěny mísy.
Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Mezitím si připravíme makovou náplň: 1 hrnek mletého máku a 1 hrnek mléka vaříme na mírném ohni za stálého míchání asi 15 minut.
Do uvařené hmoty přidáme 5 lžic cukru, 1 lžičku skořice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci džemu nebo medu a citrónovou kůru. Vše promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, které na pomoučeném vále vyválíme na pláty silné asi 1 cm.
Vyválené pláty těsta potřeme makovou náplní a přeložíme. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 185°C asi 30 minut.
Hodnotit recept: