Ohnivá pizza
Tradiční recept na skvělou pizzu. Z půl kilogramu mouky budete mít 3 velké křupavé "obložené chleby" po italsku.
Autor receptu: melonka
Ingredience
omáčka
směs
těsto
Postup přípravy
Do mísy si v 250 ml vlažné vody rozmícháme kvasnice a poté přidáváme mouku a pomalu mícháme, až už v míse nebude přebytečná voda. Poté ještě ne úplně zpracované těsto dáme z mísy na vál a pořádně nejméně 5 minut jej hněteme a podsypáváme hladkou moukou. Až se nebude lepit na prsty ani na vál, dáme jej zpět do mísy a necháme vykynout na dvojnásobek objemu.
Po vykynutí rozdělíme těsto na 3 zhruba stejné díly a jeden po druhém válíme válečkem na lince do kulata a do výšky asi 3-4 mm. Těsto se na linku nelepí, vždy ho tedy vezmeme, obrátíme a válíme dál. (Nemusí se podsypávat moukou.)
Zapneme troubu na 200-220 °C. Na dno trouby dáme plech, do kterého nalijeme asi 3/4 l vody a necháme nahřívat v troubě dokud nebude rozpálená.
Pizzu zatím přeneseme na velký kulatý KERAMICKÝ talíř (ne na plech), pod ni dáme pečící papír, aby se nepřipekla. Na povrch klademe omáčku a různé ingredience a směsi podle toho, na co máme zrovna chuť. Dobré je sýr cottage oddělit od vody v kelímku, protože ta by pizzu rozmočila. Do sýru potom zamícháme koření, sůl, třeba i trochu medu. Mozzarelku nastrouháme.
Voda v troubě vytvoří páru, díky které bude těsto nadýchané a na povrchu křupavé, i když bylo vyváleno na 3 mm. Pečte každou pizzu zvlášť 10 minut.
Hodnotit recept: