Vepřová panenka se švestkovou omáčkou
Jemná panenka s lehce kořeněnou švestkovou omáčkou s mandlemi a sametovými smetanovými bramborami.
Autor receptu: renousekd
Ingredience
omáčka
příloha
na pánev
na pekáč
podle chuti
podle potřeby
Postup přípravy
Panenku nakrájíme na medailonky, mírně naklepeme, osolíme, opepříme barevným pepřem a necháme odležet.
V hrníčku s teplou vodou necháme namočit hrozinky a švestky (každé zvlášť).
Brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky na okurkovém struhadle. Mírně osolíme. Navrstvíme do zapékací mísy vymazané máslem.
Brambory zalijeme šlehačkou a dáme péct do předehřáté trouby na nižší teplotu. Až se šlehačka částečně vypeče a brambory změknou, zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme do zlatova.
Panenku zprudka orestujeme na oleji z obou stran. Vyjmeme. Ve větší pánvi smícháme povidla s vodou, rozmícháme na kaši. Přidáme slité hrozinky a švestky včetně vody. Na mírném ohni vaříme.
Mandle spaříme a oloupeme. Rozpůlíme a osmažíme na oleji dozlatova.
Do povidel přidáme brusinky, sklenku slivovice a necháme lehce vyprchat alkohol. Opepříme, případně osolíme nebo přisladíme. Přidáme mandle a panenku a krátce prohřejeme.
Podáváme se smetanovými brambory, které krájíme na čtvercové porce.
Hodnotit recept: