Francouzská cibulová polévka
Francouzská cibulová polévka gratinovaná sýrem Gruyere.
Ingredience
0,25 polévková lžícetymián
0,5 lžičkacukr
0,5 šálekmáslo
0,5 šálekvíno červené
1 polévková lžíceolej olivový
1 kslist bobkový
1 balíčekbageta francouzská
4 stroužekčesnek
8 šálekhovězí vývar
8 šálekcibule kuchyňská
podle potřeby
sůl
pepř černý mletý
sýr
Postup přípravy
Čas přípravy: 15
Čas vaření/pečení: 90
1.
Na rozehřátém másle s olivovým olejem opékáme na hrubo pokrájený česnek, cibuli na středním plameni, osolíme a opepříme, přidáme cukr, tymián a bobokový list. Necháme karamelizovat na mírném plameni cca 20 minut.
2.
Poté přidáme hovězí vývar, červené víno a na mírném ohni vaříme cca 1 hodinu. Dochutíme dle vlastní potřeby.
3.
Připravíme si opečený plátek francouzské bagety sypaný sýrem Gruyere, případně parmazánem. 5 minut zapékáme v troubě, dokud není sýr rozteklý a můžeme podávat.
Hodnotit recept: