Smetanový hrášek s fašírkou
Masové kuličky přelité omáčkou ze zakysané smetany, hrášku, mouky a dochucenou octem, cukrem a vegetou.
Autor receptu: Emanuel Ridi
Ingredience
podle chuti
Postup přípravy
Příprava omáčky: Cibuli oloupejte, nakrájejte a rozdělte na dvě poloviny.
V hrnci rozehřejte olej.
Přidejte jednu polovinu cibule, zpěňte ji a ochuťte paprikou.
Vsypte hrášek a vše zalijte vodou.
Nechte asi 15 minut vařit.
Poté omáčku dochuťte vegetou, octem, cukrem. Osolte a opepřete. Promíchejte.
V míse smíchejte zakysanou smetanu se smetanou na vaření.
Postupně přimíchejte mouku.
Vzniklou směs nalijte do hrnce s hráškem, promíchejte a nechte 10 minut povařit.
Podle hustoty můžete přidat trochu smetany s moukou, podle chuti můžete omáčku dosladit nebo naopak přidat ocet.
Příprava fašírky (masových koulí): Starší pečivo namočte do vody.
Česnek oloupejte a propasírujte.
V míse smíchejte mleté maso a vyždímané pečivo.
Přidejte druhou půlku nasekané cibule, česnek, vegetu, mletou papriku a strouhanku.
Přidejte 4-5 lžic polohrubé mouky, vejce a nasekanou petrželku.
Osolte, opepřete a dobře promíchejte, aby vám vznikla konzistentní hmota.
V pánvi rozpalte dostatek oleje.
Z hmoty vytvořte kuličky velikosti dlaně, které v oleji osmažte.
Fašírky pak podávejte s hrachovou omáčkou.
Hodnotit recept: