10 rad pro boj s cholesterolem | Recepty.Blesk.cz

10 rad pro boj s cholesterolem

V současné době má v České republice téměř 70 % dospělé populace zvýšenou hladinu cholesterolu. Není to přitom problém týkající se pouze starší generace, vyskytuje se již u mladých lidí a výjimkou nejsou ani děti. Při zjištění zvýšené hladiny cholesterolu v krvi je proto třeba začít co nejdříve s jejím ovlivňováním. Přinášíme vám 10 speciálních rad, jak se této populační nemoci postavit.

1. Pozor na špatné tuky, vybírejte si ty dobré

Zatímco tuky s obsahem nasycených mastných kyselin (např. máslo, sádlo) hladinu cholesterolu zvyšují, dobré tuky s obsahem vícenenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje) jeho hladinu pomáhají snižovat. Některé z nich jsou navíc esenciální, což znamená, že je tělo pro svoje fungování potřebuje, ale protože si je náš organizmus neumí vytvořit sám, musíme je pravidelně dodávat stravou.

2. Zařaďte do stravy rostlinné steroly

Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, zařaďte do stravy mastné tuky, jako je mimo rostlinných olejů margarín obohacený rostlinnými steroly, u kterých bylo zjištěno, že snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi.

3. Dopřejte si pořádnou dávku ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina by měly být součástí každého jídla v denním množství alespoň 500 g. Vedle vitamínů a minerálních látek obsahují vlákninu, která rovněž přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

4. Ještě více vlákniny

Kromě ovoce a zeleniny zařaďte do jídelníčku i celozrnné výrobky (pečivo, ale také např. celozrnné těstoviny či neloupanou rýži) a luštěniny, které jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, i oni mají velký vliv na naše zdraví.

5. Nevyhýbejte se rybám

Zařaďte do svého jídelníčku ryby, klidně i tučnější - nejlépe 2krát týdně (vhodné jsou např. losos, makrela, sardinky). Ryby mají na rozdíl od ostatních živočichů výhodné složení tuku (s vysokým procentem prospěšných vícenenasycených mastných kyselin).

6. Omezte spotřebu cukru

Snažte se snížit příjem jednoduchých sacharidů, tedy cukru, sladkostí, moučníků, cukrářských výrobků a bílého pečiva. Velké množství energie a často nevhodné tuky – o to svůj jídelníček klidně ochudit můžete.

7. Dbejte na přiměřený tělesný pohyb

Snažte se hýbat co nejvíce, minimálně půl hodiny alespoň 4krát týdně, nebo nejlépe každý den. Nemusíte přitom lámat žádné sportovní rekordy, například svižná chůze je vhodný pohyb téměř pro každého.

8. Pozor na stres

Bohužel je to tak. podle nejnovějších výzkumů i nadále platí, že stres je nedílnou denní součástí většiny z nás. Snažte se naučit zvládat stresové situace, dlouhodobý stres může mít negativní vliv na náš srdečně-cévní systém.

9. I malé kroky se počítají

Někomu vyhovuje změnit svou životosprávu gruntu, někomu vyhovuje pozvolnější způsob. S tím vám pomůže i nový internetový projekt Přítel tvého
srdce (www.priteltvehosrdce.cz), jehož třítýdenní programy pomáhají do života nenásilně začlenit různé drobné, ale velmi účinné kroky pro naše zdraví.

10. Poradit se není ostuda

Pokud si s úpravou stravy nevíte rady, raději se poraďte. Těmi pravými odborníky na výživu zdravých i nemocných jsou nutriční terapeuti. Vyzkoušejte bezplatnou Informační linku zdravého životního stylu 800 175 324 nebo on-line poradnu na www.priteltvehosrdce.cz.

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz